Η Κρήνη Μοροζίνη

 



Το πρώτο λάθος που βλέπουμε σχετικα με αυτό το συντριβάνι στο κέντρο του Ηρακλείου, είναι η αναφορά του τίτλου του Μοροζίνη. Ήταν δούκας της Κρήτης και όχι γενικός προβλεπτής, που τόσο δεικτικά αναφέρει η πινακίδα η τοποθετημένη δίπλα στο μνημείο. Τρία ήταν τα αξιώματα της εποχής της Ενετοκρατίας, για τους επικεφαλής Ενετούς στην κτίση της Κρήτης. Ο δούκας της Κρήτης. Διορισμένοι φυσικά όλοι από την Γαληνοτάτη (Βενετία). Ο καπιτανο, ο αρχιστράτηγος, αρχιναυαρχος, το καπιτάνο παραπέμπει πάντως σε αρχιναυαρχο. Και ο γενικός προβλεπτής. Ο υπεύθυνος για τα οικονομικά και τα κοινωνικά θέματα του νησιού.
Επειδή υπήρχε πρόβλημα λειψυδρίας στην πόλη και φυσικά το νερό από τα πηγάδια δεν έφτανε και επειδή στον Γιούχτα υπήρχε πολύ νερό, σκέφτηκαν οι Ενετοί να μεταφέρουν με κάποια χτιστά κανάλια-σωληνώσεις, πάνω σε μια γέφυρα το νερό από τις πηγές αυτού του βουνού στο κέντρο της πόλης.
Και έτσι έξω από την πόλη και πέρα από την Κνωσό, εκεί που ήταν ο λαβύρινθος ο αρχαίος της Κνωσού, στην τοποθεσία Αγία Ειρήνη στα Σπήλια, φτιάχτηκε μια γέφυρα που μετέφερε πάνω της το νερό. Γι αυτό και ονομάστηκε υδατογέφυρα. Επίσης στην πλατεία Ελευθερίας υπήρχε ένα άλλο γεφύρωμα με τρείς καμάρες, που έφερνε επίσης το νερό στους στρατώνες, από μια τεράστια δεξαμενή νερού που υπήρχε δίπλα.
Και έτσι το νερό του Γιούχτα ερχόταν στην κρήνη αυτή, που από κάτω έχει εφτά διαφορετικά πέτρινα επίπεδα χτισμένα,τα οποία λειτουργούσαν ως υδραγωγείο, για να αναβλύζει το νερό επάνω και να βγαίνει μέσα από τον σωλήνα που υπήρχε στο στόμα καθενός από τους 4 λέοντες που πλαισίωναν τις 8 λεκάνες του συντιβανιού. Μέσα στο συντριβάνι και έξω από αυτό υπάρχουν ανοίγματα στο δάπεδο ,καλυμμένα με πράσινα τζάμια, στα οποία φαίνονται ακριβώς αυτά τα τμήματα του πάλαι ποτέ υπόγειου υδραγωγείου.
Σε αυτές τις λεκάνες πήγαιναν με πήλινα δοχεία, κανάτες οι νοικοκυρές και γέμιζαν νερό. Δεν υπήρχε το σημερινό γύρω γύρω πλαίσιο το πλυμμηρισμένο με νερό. Τότε οι άνθρωποι ανέβαιναν πάνω στο μνημείο και έσκυβαν για να πάρουν νερό από μέσα. Επίσης κάτω χαμηλά στο μνημείο σχηματίζονταν και μικρές φυσικές λεκάνες-γούρνες, οι οποίες χρησίμευαν για να πίνουν νερό τα ζώα, τα άλογα κυρίως με τα οποία μετακινούνταν οι διαβάτες και οι έμποροι, οι στρατιώτες κτλ.
Το μνημείο επάνω από τα λιοντάρια, είχε ένα μεγάλο και ψηλό άγαλμα του Ποσειδώνα, που ήταν ο Θεός της θάλασσας, άρα και Θεός του νερού. Ένας πολύ όμορφος συμβολισμός, αν σκεφτεί κανείς, πως εφόσον στο βουνό ανάβλυζε νερό σε πηγές αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν ένα "θεόσταλτο" δώρο για την πόλη. Και πραγματικά το μνημείο αυτό δεν ήταν ένα απλό συντριβάνι,αλλά ένα έργο τέχνης, που όλοι θαυμάζουν ως σήμερα. Εγκαινιάστηκε το 1628 ατις 25 Μαϊου, που ήταν η μέρα της γιορτής του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Και όχι στα 1629, που είναι το δεύτερο λάθος της πινακίδας.
Δυστυχώς αυτό το άγαλμα έπεσε και έσπασε, το πιο πιθανό σε κάποιο σεισμό θεωρώ εγώ. Καθώς ήταν μεγάλο και σε δυνατή δόνηση θα μπορούσε να ξεκολλήσει και να πέσει.

Την εποχη του κρητικού πολέμου, της πολιορκίας του Χανδακα από τους Τούρκους, αυτοί έκοψαν την τροφοδοσία με νερό της κρήνης, για να αναγκάσουν τους Καστρινούς να παραδοθούν. Αλλά τότε οι Ενετοί έχτισαν μια άλλη πηγή, που συγκεντρωνε το νερό από τα πηγάδια και κάθε αλλη πηγή νερού της πολης, και ονομαστηκε αυτή κρήνη Πριούλι ή αλλιώς κρήνη του Δελημάρκου. Και έτσι ο Χανδακας δεν έμεινε απο νερό. 

Επί Τουρκοκρατίας την κρήνη την έκλεισαν γύρω γύρω και πάνω με ένα περίκλεισμα, σαν ένα περίπτερο μικρό γύρω γύρω με περιστύλιο. Το συνήθιζαν οι Οθωμανοί να το κάνουν αυτό στα μνημεία τους και επιπλέον προστάτευε έτσι από το να πέσουν φύλλα, σκόνες, και άλλα σκουπίδια μέσα στο συντριβάνι. Άρα και το νερό είναι πιο καθαρό. Έτσι φυσικά αποφεύγονταν και ασθένειες. 



Όταν έφυγαν οι Τούρκοι, οι Έλληνες γκρέμισαν το περίπτερο αυτό και πάνω από τα λιοντάρια μια μικρή χτιστή λεκανίτσα υπάρχει σήμερα που ποτίζονται τα περιστέρια και ότι άλλα πουλιά υπάρχουν. 
Ήδη στα 1920 βλέπουμε στη φωτογραφία παρακάτω του Fred Boissonas, που ήταν Ελβετός φωτογράφος, το μνημείο να έχει αποκατασταθεί, δεν υπάρχει όμως ακόμα το συντριβάνι που δημιουργήθηκε γύρω από το μνημείο στα σύγχρονα χρόνια.


Το νερό σήμερα είναι μια ανακύκλωση νερού ύδρευσης που τοποθετεί ο δήμος Ηρακλείου στο μνημείο και δεν έρχεται πλέον από τον Γιούχτα και φυσικά δεν είναι πόσιμο για τους ανθρώπους.


Πηγές:




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

The old venitian palace of capitano- a new classical hotel now-Youth Hostel Heraklion/ Το νεοκλασσικό ξενοδοχείο της οδού Λόρδου Βύρωνος

Το δουκικό ανάκτορο του Χάνδακα

Το νεοκλασικό της οδού Θεοτοκοπούλου