O Μίνωας και η Πασιφάη. Μύθος και ιστορία .

                   Ο πρίγκιπας με τα κρίνα 

 Ο Μίνωας φυσικά δεν ήταν γιος του Δία, εφόσον ο Δίας ήταν μυθικό πρόσωπο. Ήταν γιος του Αστερίωνα,τον οποίο και διαδέχτηκε στο θρόνο.

Οι Μινωίτες με τάση όπως και οι Αιγύπτιοι να θεωρούν ότι ο βασιλιάς του είχε θεϊκή καταγωγή,διέδωσαν το μύθο ότι πατέρας του ήταν ο Δίας,που όταν άρπαξε την Ευρώπη,μεταμορφωμένος σε ταύρο και την έφερε στην Κρήτη, πήρε την θεϊκή του μορφή,έσμιξε μαζί της και γεννήθηκε ο Μίνωας.

Βασικά Μίνωας ήταν βασιλικό όνομα που δόθηκε και στους διαδόχους του,και στην πραγματικότητα ήταν Μίνωας Α , Μίνωας Β,κλπ. αλλά στη σύγχρονη ιστορια, αναφερόμαστε και γνωρίζουμε μόνο για αυτόν τον Α, τον γενάρχη των Μινωιτών. 

Και μόνο το γεγονός ότι ένας πολιτισμός ολόκληρος και ένας λαός πήρε το όνομα του, μας βεβαιώνει ότι ουδωλος υπήρξε μυθικό πρόσωπο, αλλά αληθινό,στο οποίο προστέθηκαν μύθοι και δόθηκαν μυθικές διαστάσεις.

Όπως για παράδειγμα η αναφορά στον λευκό ταύρο που βγήκε από τα κύματα και του τον έδωσε ο Ποσειδώνας για να τον προσφέρει ως θυσία. Στην πραγματικότητα μέσω θαλάσσης ήρθε ένας σπουδαίος στρατηγός ο οποίος ονομαζόταν Ταύρος. Αυτό ήταν το όνομα του, ή ίσως κάποιο παρατσούκλι,αν ήταν δυνατός σαν ταύρος. Αυτός βοήθησε τον Μίνωα να κυριαρχήσει στη χώρα και στη θάλασσα, να κάνει την Κρήτη θαλασσοκρατορία, και φυσικά να κυριαρχήσει στην αντιπαλότητα που είχε με τον αδερφό του Ροδάνθη,ο οποίος και τα μάζεψε και πήγε κι έκανε το ανάκτορο της Φαιστού,τον λαβύρινθο της Γόρτυνας και το ιερό στον Κόφινα,κι έτσι προέκυψαν τα ανακτορικά συγκροτήματα,τα δίδυμα στο Ηράκλειο. 

Τώρα αν με αυτόν τον στρατηγό Ταύρο, πήγε η Πασιφάη και έμεινε έγκυος σε νόθο παιδί,το οποίο είτε ήταν παραμορφωμένο, ή απλά κλείστηκε στο λαβύρινθο ως Μινώταυρος για να μην απειληθεί ο θρόνος από αυτόν τον νόθο και διαδεχτεί αυτός και όχι οι νόμιμοι διάδοχοι,τα νόμιμα παιδιά τον Μίνωα. Και αλήθεια θα μπορούσε να κατηγορηθεί ως δολοφόνος παραμένοντας στην φυλακή του λαβυρίνθου, στην Αγία Ειρήνη στα Σπήλια, ότι δολοφονεί τους νέους αιχμαλώτους που ερχόταν κάθε χρόνο από την Αθήνα, υποκινώντας τον Θησέα, να έρθει και να τον σκοτώσει. 

Και για να ωραιοποιηθεί η πόλη κατάσταση θα μπορούσε να τυλιχθεί μέσα στον μύθο, όπερ και εγένετο. 

Όσο για τον πρίγκιπα με τα κρίνα, πιθανολογώ ότι θα μπορούσε να είναι ένα πορτρέτο του Ανδρόγεω, του πρίγκιπα γιου του Μίνωα και της Πασιφάης, ο οποίος και σκοτώθηκε με δόλο στην αρχαία Αθήνα. Διότι ο καημός του θα μπορούσε να δώσει την εντολή για την δημιουργία αυτής της τοιχογραφίας, ίσως στο δωμάτιο που να ήταν η κάμαρά του. 

Η Πασιφάη ασφαλώς και δεν ήταν κόρη του Ήλιου. Απλά ο πατέρας της πρέπει να ήταν λαμπρός βασιλιάς, και η κόρη του αντάξια σύζυγος του γενάρχη των Μινωιτών. Ο Μίνωας, υποτιθέμενος γιος του Δία, η Πασιφάη, υποτιθέμενη κόρη του Ήλιου. 

Κι όσο για την περίφημη ασθένεια το ου Μίνωας,που εξπερμάτωνε φίδια και σκορπιούς που σκότωναν τις ερωμένες του,απλά περιγράφεται μια ασθένεια γνωστή με το όνομα σύφιλη,η οποία ως θανατηφόρα, σκότωνε τις ερωμένες του,μέχρι που μια από αυτές,η Πρόκρις ανακάλυψε το προφυλακτικό,φτιαγμένο από ασκό, από δέρμα από τα σπλάχνα των σκοτωμένων ζώων,και ο οποίος φυσικά, προστάτευε τον βασιλιά από το να μεταδίδει την ασθένεια. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι στρατώνες στο Ηράκλειο, σημερινά δικαστήρια

Το δουκικό ανάκτορο του Χάνδακα

Παράλληλο σύμπαν