Οι κόκκινες κολώνες της Κνωσού






Στο τμήμα αυτό που ανακατασκευάστηκε από τον σερ Άρθουρ Έβανς για να αναπαριστά το τελωνείο όπου τα προϊόντα που εισάγονταν στο ανάκτορο περνούσαν από τελωνειακό έλεγχο, βλέπουμε χαρακτηριστικά τις κόκκινες κολώνες της Κνωσού, οι οποίες φυσικά είναι φτιαγμένες από τσιμέντο. Και είναι το υλικό αυτό που τις έκανε να αντέχουν στο χρόνο και στις σεισμικές δονήσεις, κάτι που
δεν μπορούσαν να κάνουν οι αρχαίοι Μινωίτες προγονοί μας, με αποτέλεσμα στους μεγάλους σεισμούς οι κολώνες οι οποίες ήταν κατασκευασμένες από ξύλο, από κορμούς δέντρων να καίγονται από τα λιχνάρια που έπεφταν κάτω με τους σεισμούς και έκαιγαν οποιοδήποτε εύλεκτο υλικό. 

Το αποτέλεσμα ήταν το ανάκτορο χάνοντας τα υποστηλλώματα του να καταρρεύσει. Το σημαντικό είναι ότι ο Έβανς βρήκε τοιχογραφίες, όπου οι κολώνες του ανακτόρου ήταν κόκκινες με το συγκεκριμένο σχήμα και τις αναπαρέστησε πιστά. 



Η τοιχογραφία στην οποία φαίνονται πως ήταν οι κολώνες του ανακτόρου, και όχι μόνο κόκκινες, αλλά και μαύρες, αλλά και τα κέρατα του ταύρου που στόλιζαν από πάνω τις οροφές. 



Εδώ βλέπουμε μία  σύγχρονη φανταστική αναπαράσταση του ανακτόρου και αντιλαμβανόμαστε πως έπεσαν οι όροφοι ο ένας πάνω στον άλλον όταν οι κολώνες κάηκαν. 
 Το ανάκτορο κατέρρευσε το 1700 π.Χ. το 1450 π.Χ. και το 1300 π.Χ. και όλες τις φορές από την ίδια αιτία του σεισμούς, και ανακατασκευάστηκε το 1700 και το 1450, για να εκγκαταλειφθεί μετά το 1300 π.Χ. και όταν οι Μυκηναίοι είχαν ήδη εισβάλλει στην Κρήτη. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

The old venitian palace of capitano- a new classical hotel now-Youth Hostel Heraklion/ Το νεοκλασσικό ξενοδοχείο της οδού Λόρδου Βύρωνος

Το δουκικό ανάκτορο του Χάνδακα

Το νεοκλασικό της οδού Θεοτοκοπούλου