Η σβάστικα είναι ελληνικό σύμβολο

 


Η πήλινη αυτή κατασκευή, αποτελούσε μία πυξίδα, η οποία ανάγεται στα γεωμετρικά χρόνια και βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου. Στην διακόσμηση της παρατηρούμε στο κάτω μέρος της, να υπάρχει το σχήμα της σβάστικας, σε κάθε δεύτερη εικόνα. Η δικαιοδοσία της ανήκει στην εφορία αρχιοτήτων Αργολίδας και βρέθηκε στην Αρχαία Ασίνη. 

Μας έρχεται από την μακρινή περίοδο σε μας, από το 1100 π.Χ. μέχρι το 750 π.Χ. η οποία χαρακτηρίζεται ως γεωμετρική. Η περίοδος αυτή ξεκινά από το τέλος της μυκηναϊκής περιόδου, η οποία συμπίπτει με την "κάθοδο των Δωριέων", και χαρακτηρίζεται από διακόσμηση με στενές ζώνες, μετόπες στο λαιμό, στην κοιλιά ή στον ώμο των αγγείων. Στα διακοσμητικά μοτίβα παραηρούμε μαύρες ταινίες, τεθλασμένες γραμμές, διαγραμμισμένα τρίγωνα και ομόκεντρους κύκλους, ημικύκλια που σχεδιάζοντας με διαβήτη , στον οποίο είχε επάνω προσδεθεί ένα πολλαπλό πινέλο. Κατά την πρόοδο της γεωμετρικής περιόδου, τα σχήματα γινόταν όλο και πιο πολύπλοκα. 

Η ελληνική λοιπόν σβάστικα, την οποία δανείστηκαν οι Γερμανοί του Γ Ράϊχ ως σύμβολο, αποτελεί ένα ακόμα από τα πολλά γεωμετρικά διασκοσμητικά σχήματα της περιόδου αυτής, και είναι ακριβώς πανομοιότυπη με το τόσο μισητό, λόγω της ιστορίας του, συμβόλου του 20ου αι. 

Ο Πιθαγόρας ο Σάμιος, αργότερα ονόμασε το σύμβολο της σβάστικας "τετρακτύς", τέσσερις ακτίνες δηλαδή, ενώ πρεσβεύεται ότι είναι ένα γενικό σύμβολο ευημερίας (κατά τον Βουδισμό), το οποίο απαντάται στα αρχαιολογικά ευρήματα πολλών ινδοευρωπαικών λαών. Είναι επομένως λογικό το ότι ο Γερμανός Καγκελλάριος Α. Χίτλερ το χρησιμοποίησε ως σύμβολο, καθώς είχε θέσει ως στόχο την οικονομική επάνοδο και ευημερία της Γερμανίας, μετά την καταστροφή την οποία υπέστη στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. 

Kατά τον σ. Iακωβίδη, οι πυξίδες αποτελούν κεραμικές απομιμήσεις ξύλινων δοχείων, τα οποία έχουν το ίδιο σχήμα και το ίδιο σύστημα οπών και βρίσκονται εν χρήσει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. H πυξίδα εμφανίζεται στην Aττική αλλά κυρίως στην Aργολίδα, από όπου και πιθανόν κατάγεται. Eπτά πυξίδες με κυλινδρικό σώμα και πώμα ανάλογου σχήματος διάτρητο στο κέντρο έχουν βρεθεί στην Περατή και χρονολογούνται στη μέση υΕ ΙΙΙΓ περίοδο· όλες εκτός από μία ήταν ίδιου τύπου με τη μοναδική στα ναξιακά νεκροταφεία 1714 από το Kαμίνι, αλλά έφεραν περίτεχνη διακόσμηση. Όμοια αγγεία προέρχονται από τις Mυκήνες, την Iαλυσό και άλλες θέσεις. H μοναδική πυξίδα της Iαλυσού είναι εισηγμένη από την Aργολίδα και ξεχωρίζει για την επιμελημένη πυκνή γραμμική διακόσμηση, που την τοποθετεί στη μέση YE IIIΓ advanced περίοδο. Σε όμοιες πυξίδες ίσως ανήκουν πώματα που έχουν βρεθεί στην Aσίνη και στην Περατή. Tα αγγεία αυτά, με την προσεκτική κατασκευή και την καλαίσθητη διακόσμηση, συγκαταλέγονται στην κεραμική πολυτελεία.

Πηγές:

https://www.archaiologia.gr/blog/archaeological_site/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%B7/

https://www.namuseum.gr/collection/geometriki-periodos-3/

https://www.mixanitouxronou.gr/svastika-itan-iero-simvolo-istoria-12-000-eton-alla-o-chitler-tin-ekane-simvolo-tou-nazismou-ke-tou-thanatou/


https://www.academia.edu/5658649/_2012_A_Vlachopoulos_H_YE_III%CE%93_%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%B7_N%CE%AC%CE%BE%CE%BF_%CE%A4%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CE%99%CE%99_%CE%97_%CE%9D%CE%AC%CE%BE%CE%BF%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%BF_%CE%9C%CF%85%CE%BA%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%9A%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85_%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1_2012_The_LH_IIIC_Period_in_Naxos_The_Grave_Assemblages_Volume_II_Naxos_and_the_Mycenaean_World_in_the_Post_Palatial_Period_Athens_2012



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι στρατώνες στο Ηράκλειο, σημερινά δικαστήρια

Το δουκικό ανάκτορο του Χάνδακα

Παράλληλο σύμπαν