KAI ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ;

 



                

Ξεψυχούσε η τουρκοκρατία στην Κρήτη, όταν στις 25 Αυγούστου του 1898, πήγε ο Άγγλος συνταγματάρχης Reid,  στον Τούρκο Βαλή της Κρήτης, τον επικεφαλής μεγάλο Βεζύρη Ετέμ Πασά, και του ζήτησε να του παραδώσει τα κλειδιά για το τούρκικο τελωνείο στο λιμάνι. Αλλά ο πασάς  είπε ότι δεν έχει τέτοια διαταγή. Και ο Reid του είπε ότι θα σπάσουν την κλειδαριά, για να το ανοίξουν. "Να το σπάσετε" απάντησε ο Ετέμ πασάς, "αν έτσι θέλετε". 

Κι όταν πήγαν να το σπάσουν, τους επιτέθηκε ο τουρκικός όχλος, 10.000 φανατισμένοι και σκότωσε 18 Σκωτσέζους στρατιώτες και χιλιάδες χριστιανούς και κατέστρεψαν την πόλη του Ηρακλείου.

Τούρκος πολίτης στο Ηράκλειο, εκτός από τους ελάχιστους που συνελήφθησαν, δεν έπαθε κάτι εκείνη τη μέρα, και τα καταστήματα των τούρκων, ήταν κλειστά, σαν να ήξεραν τι θα γινόταν.

Και μετά τη σφαγή προσπάθησε ο Ετέμ πασάς να τους σταματήσει. Να τελειώσει κάποια στιγμή η καταστροφή.

Επισήμως έπιασαν οι Άγγλοι 17 βαζιβουζούκους Τούρκους, που ήταν τρελοί φανατικοί και αργότερα αυτοί εκτελέστηκαν. Η λέξη βαζιβουζούκος σημαίνει τον τρελό, τον φανατικό. Αυτοί έφταιγαν μόνο; Αυτοί ξεσήκωσαν τον όχλο που έκανε τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων;

Τελικά αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος ο Ετέμ πασάς είχε βάλει να ξεσηκώσουν τον όχλο, για να διαμαρτυρηθούν, επειδή οι Άγγλοι θέλανε να τους πάρουν την είσπραξη των φόρων, από τα πλοία που φτάνανε στο λιμάνι του Ηρακλείου και συγκεντρώνονταν στο τελωνείο εκεί πέρα που το εκμεταλλεύονταν οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής και να γίνει φασαρία.

 

Το Ηράκλειο ελευθερώθηκε λίγο καιρό μετά από αυτό το γεγονός και οι κατακτητές έφυγαν.

 

Πολλά χρόνια μετά…..

 

Λίγες μέρες πριν το τέλος Σεπτεμβρίου 2020, και την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου στη σύνοδο κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου, στο Καστελόριζο πιτσιλίστηκε με κόκκινη μπογιά η ελληνική σημαία που είναι ζωγραφισμένη στον βράχο πάνω από το λιμάνι, ενώ ένα drone, πετούσε από πάνω και έπαιζε τον τουρκικό εθνικό ύμνο και οθωμανικά εμβατήρια.

Αυτή τη φορά ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, όχι πια αυτοκρατορίας, αλλά χώρας, Μ. Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δήλωσε για την ενέργεια αυτή των Τούρκων εθνικιστών, ότι την καταδικάζει. Ότι το κράτος τους σέβεται κάθε σημαία, ακόμα και κατά τη διάρκεια πολέμου. Η δική σημαία τους κάηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και αντέδρασαν.. Συνέβησαν αυτά τα περιστατικά γιατί είναι τεταμένες οι σχέσεις των δύο χωρών. Και πρέπει και οι άλλες χώρες να σέβονται την τουρκική σημαία.

Πράγματι στις 24 Ιουλίου 2020, στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, οι διαδηλωτές έκαψαν την τουρκική σημαία. Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε αυτήν την ενέργεια, και ο Τσαβούσογλου είπε τότε ότι αυτά τα ρατσιστικά μυαλά, τα οποία δεν έχουν διδαχθεί το μάθημα της ιστορίας και δεν σέβονται την ένδοξη σημαία τους θα πρέπει να θυμούνται τη μοίρα τους στο Αιγαίο.

Επίσης ενοχλήθηκε που ο υπουργός των εξωτερικών Μ. Πομπέο επισκέφθηκε επισήμως την Ελλάδα, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, μετά τις συμφωνίες που έκανε και την άρση του εμπάργκο για την περιορισμένη πώληση όπλων στην Κύπρο. Οι ΗΠΑ χάνουν την ουδετερότητά τους, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Κάνουν οικονομικές και συμμαχικές συμφωνίες με την Ελλάδα, όπως έκαναν τότε οι Άγγλοι, που ήταν μία από τις μεγάλες δυνάμεις, στην Κρήτη.

Η ελληνική σημαία στο βράχο αποκαταστάθηκε. Και κλιμάκιο από την κρατική ασφάλεια πήγε από την Ρόδο στο Καστελόριζο, για να εξετάσει το περιστατικό.

Είναι πάλι, κατά τους γείτονές μας, αυτοί οι φανατισμένοι εθνικιστές,  όπως τότε οι βαζιβουζούκοι, που ευθύνονται και γι αυτό το συμβάν.

 

 

Συγγραφή άρθρου:

Βαλμά Σπ. Βενετία.

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

The old venitian palace of capitano- a new classical hotel now-Youth Hostel Heraklion/ Το νεοκλασσικό ξενοδοχείο της οδού Λόρδου Βύρωνος

Το δουκικό ανάκτορο του Χάνδακα

Το νεοκλασικό της οδού Θεοτοκοπούλου