Οι φωτογραφίες που λείπουν από το νεοκλασσικό της Οδού Θεοτοκοπούλου

 

Aτελιέ Ντάντε- To νεοκλασικό κτίριο της οδού Θεοτοκοπούλου

Οι φωτογραφίες που λείπουν από το κύριο άρθρο

 


 


Η καρέκλα που προορίζονταν για τον Τσάρο.



Λεπτομέρειες από το παλιό και αυτό θήρωμα του πρώτου ορόφου. Ενετικής και ίσως και τουρκικής προέλευσης και προσθήκης, σαν τα ανάλογα που υπάρχουν στο μέγαρο Ιτάρ εξωτερικά και απέναντι του, στο εστιατόριο Veneto, στην οδό Επιμενίδου.




Όμορφες σύγχρονες προσθήκες κατεβαίνοντας στο ισόγειο, και στο ισόγειο.

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

 

Ευχαριστώ πολύ τον τωρινό ιδιοκτήτη του οικήματος και την σύζυγό του, για την ξενάγηση και την φωτογράφηση των χώρων του καταστήματος και της οικίας τους.

 

Ευχαριστώ επίσης και την Κα Βασιλική Συθιακάκη, προϊσταμένη της αρχαιολογικής υπηρεσίας Ηρακλείου, για την καθοδήγηση και την πολύτιμη βοήθειά της, σχετικά με το ανάκτορο του αρχιστράτηγου και την τύχη του μέσα στους αιώνες.  

 


Από την μακέτα του Χάνδακα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Και παρακάτω λεπτομέρειες για το που ήταν το παλάτι του Δούκα και του αρχιστρατήγου




Η κηλίδα με το μωβ χρώμα είναι η είσοδος του ανακτόρου στο σημερινό κατάστημα αθλητικών ειδών “Energy” μέσα. Και με πράσινο χρώμα σημειώνεται το νεοκλασσικό-Ατελιέ Ντάντε, ευρισκόμενο εντός του συγκροτήματος του ανακτόρου του Καπιτάνο.


O χάρτης του στρατηγού Werdmuller, που απεικονίζει το Ηράκλειο, κατά την ύστερη Ενετοκρατία, το 1668, και ένα χρόνο πριν την κατάκτηση του από τους Τούρκους.


Και εδώ, αν μεγενθύνετε την εικόνα, έχω σημειώσει και με μπλε χρώμα το σημείο που βρισκόταν το νεοκλασσικό Ατελιέ Ντάντε, καθώς και τα ανάκτορα. Σε αυτήν την χαρτογράφηση βασίστηκε και η μακέτα του Χάνδακα, που δείχνω παραπάνω.


Με βάση λοιπόν τον  χάρτη και την μακέτα, σχεδίασα τα όρια του ανακτορικού συγκροτήματος, που περιελάμβανε μέσα του διάφορα κτίρια, και ήταν το δουκικό ανάκτορο, μετά εκείνο του καπιτάνο και μετά εκείνο του γενικού προβλεπτή και μετά η 1η Λότζια. Βέβαια τα όρια των υπολοίπων εκτός του δουκικού είναι κατά προσέγγιση, διότι μόνο για το δουκικό υπάρχουν σαφή όρια για τις τέσσερις πλευρές του καταγεγραμμένες.  Σ. αυτά περίπου τα σημεία του σημερινού χάρτη από το google maps, το βρίσκουμε την εποχή του 17ου αι (1668) .

Συγγραφή άρθρου:  Βαλμά Σπ. Βενετία, 2020, Ηράκλειο Κρήτης

 





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι στρατώνες στο Ηράκλειο, σημερινά δικαστήρια

Το δουκικό ανάκτορο του Χάνδακα

Παράλληλο σύμπαν