Η δημιουργία της λίμνης του Αγίου Νικολάου και ένα περίεργο φαινόμενο
Αυτό το κακορίζικο και κακοτράχαλο πράγμα με το ηφαίστειο, που μας έχει διαλύσει με τους σεισμούς και τις εκρήξεις του, χτύπησε μια ακόμα Κυριακή παλιά, κατά τη διάρκεια του Κρητικού πολέμου, το 1650. Την Κυριακή στις 29 Σεπτεμβρίου του 1650 (παλιό ημερολόγιο) σημειώθηκε έκρηξη ηφαιστείου στην Σαντορίνη και έκανε ζημιές και καταστροφές και στην Κρήτη, όπως διαβάζουμε στο ποίημα του Ρεθυμνιώτη ποιητή Μαρίνου Τζάνε Μπουνιαλή.
Έπειτα στις 9 Ιουλίου του 1956, έγινε ο μεγάλος σεισμός των 7,5 ρίχτερ, που τον ακολούθησε ένας δεύτερος 6,9 ρίχτερ, αλλά το ηφαίστειο δεν είχε ξυπνήσει. Δεν ήταν ηφαιστειογενείς αυτή τη φορά οι σεισμοί. Πέραν των τοπικών μεγάλων καταστροφών που σημειώθηκαν εκεί και των θυμάτων, δημιουργήθηκε και τσουνάμι και έκανε ζημιές στα λιμάνια της Κρήτης.
Ένα όμως ήταν το πιο περίεργο φαινόμενο. Τα νερά της λίμνης του Αγίου Νικολάου σηκώθηκαν ψηλά, φούσκωσαν, και μετά ξεβράστηκαν ψάρια ψόφια και η περιοχή μύριζε θειάφι. Προφανώς ψώφησαν από αναθυμιάσεις. Που βρέθηκαν οι αναθυμιάσεις;
Μελετώντας το νησιωτικό τόξο και τη γεωλογική ζώνη Benioff, στον χάρτη διαπιστώνουμε να σημειώνεται η ύπαρξη προφανώς ηφαιστείου πάνω στην πόλη του Αγίου Νικολάου.
Για μύθο λένε όλοι, αλλά δείτε την εικόνα....
Υπάρχει ένα κοιμισμένο ηφαίστειο εκεί; Όπως φαίνεται; Ας εξετάσουμε λίγο τα στοιχεία που προέκυψαν. Θα μπορούσε να ενώνεται υπογείως με το ηφαίστειο το ενεργό της Σαντορίνης. Και από μετακίνηση στο εσωτερικό και εκβολή θειούχων αερίων στη λίμνη να δηλητηριάστηκαν τα ψάρια. Επίσης βλέποντας τα κάθετα τοιχώματα της λίμνης φαίνεται σαν να υπήρχε εκεί κρατήρας ηφαιστείου, που καταποντίστηκε και έγινε η λίμνη. Γι αυτό και οι ντοπιοι την αποκαλούν με τον όρο βουλισμένη, βουλιαγμένη, ότι δηλαδή κάτι υπήρχε εκεί και βούλιαξε και γέμισε με νερό από πάνω.
Ναι έτσι δημιουργήθηκε η λίμνη αυτή, αλλά όχι από βούλιαγμα κρατήρα ηφαιστείου, αλλά σπηλαίου, που υπήρχε και έπεσε. Αυτό έδειξε η γεωλογική μελέτη της. Και τα βράχια που βλέπουμε εκεί, είναι πετρώματα ασβεστολιθικά και όχι πυριγενή, άρα και δεν υπήρχε εκεί ηφαίστειο. Γενικά βέβαια ο νομός αυτός είναι σεισμογενής. Θα μπορούσε ίσως με τους σεισμούς της Σαντορίνης, κάποιο ρήγμα να έδωσε τον τρόπο αυτό που ψωφησαν τα ψάρια, και το τσουνάμι που δημιουργήθηκε να έκανε τα νερά της λίμνης να φουσκώσουν, καθώς επικοινωνούν με τη θάλασσα.
Η γέφυρα που ενώνει τη λίμνη με τη θάλασσα κατασκευάστηκε από τούρκο πασά Κωστή Αδοσίδη (Οθωμανός πασάς, αλλά ελληνικής καταγωγής από την Καπαδοκία και Χριστιανός) γύρω στο 1870, αλλά τα νερά επικοινωνούν και θα μπορούσαν να εξηγηθούν έτσι τα παλιρροϊκά φαινόμενα.
Η λίμνη είναι μικρή σε μέγεθος, αλλά έχει μεγάλο βάθος.
Τώρα αν υπάρχει όντως το ηφαίστειο στον Άγιο Νικόλαο, μπορεί, αλλά δεν είναι κάτω από τη συγκεκριμένη λίμνη. Εγώ δεν βρήκα περισσότερα στοιχεία γι αυτό.
πηγές:
Για τη λίμνη:
1. https://www.explorecrete.com/crete-east/GR-agios-nikolaos-limni.html
2. https://www.travelstyle.gr/i-limni-tis-kritis-pu-sindeete-me-to-ifestio-tis-sadorinis/
3. https://www.newsbeast.gr/travel/arthro/4562643/ta-mystika-poy-kryvei-sta-nera-tis-i-limni-voylismeni-ston-agio-nikolao
Για τον σεισμό:
4. Ο σεισμός του 1956
https://www.ekriti.gr/afieromata/63-hronia-apo-ton-seismo-tis-santorinis-ton-megalytero-toy-20oy-aiona
5. Εφημερίδα "Πατρίς", φύλλα 10 και 11 Ιουλίου 1956 (ψηφιακή μορφή)
http://vikelaia-epapers.heraklion.gr/newspaper-article/%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%83-149/#5f5be8d929990-1
και
http://vikelaia-epapers.heraklion.gr/newspaper-article/%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%83-148/#5f5bebf098273-1
6. Αφιέρωμα στον σεισμό του 1956
https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/262290/santorini-9-iouliou-1956-i-imera-pou-ksypnise-to-ifaisteio-o-seismos-to-tsounami-kai-oi-nekroi-video
7. Γεωλογικά συμβάντα στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου-
http://users.uoa.gr/~cntrinia/CV%20pdf/DERMITZAKIS%20DRINIA%202010.pdf
8. Η γεωλογία της λίμνης του Αγίου Νικολάου:
http://www.anatolh.com/2017/03/25/%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85/
9. Kων. Αδοσίδης Πασάς, ένας οραματιστής Οθωμανός
https://www.patris.gr/2017/09/04/kostakis-adosidis-pasas-enas-oramatistis-othomanos/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου